Dlaczego postulaty obrońców praw zwierząt wydają się szalone? Skoro zwierzęta zjadają się nawzajem, dlaczego ludzie mieliby robić inaczej? Jaki jest związek między inteligencją a zdolnością do przeżywania cierpienia? Czy decyzja pojedynczej osoby o niejedzeniu mięsa ma znaczenie? Dlaczego ci, którzy popierają wegetarianizm, często sami jedzą mięso? Czy lepiej żyć na fermie przemysłowej, niż nigdy się nie urodzić?
To tylko wybrane wątki zaciekłej dyskusji, którą na kartach tej książki toczą mięsożerca i wegetarianin. Napisane przystępnym językiem, angażujące dialogi pokazują, jak prowadzić rzeczową rozmowę na te kontrowersyjne tematy, jakich myślowych błędów i retorycznych pułapek unikać oraz jakie wnioski wydają się nieuchronne. Opisowa bibliografia na końcu książki zawiera streszczenia najważniejszych publikacji na temat etyki wegetarianizmu i weganizmu, a posłowie tłumacza przybliża praktyczne realia tego zagadnienia w Polsce.
Jeśli zaczynasz podejrzewać, że jedzenie mięsa jest moralnie wątpliwe, ta książka stanowi doskonałe wprowadzenie do tematu i kompendium argumentów po obu stronach debaty. Jeśli z kolei uważasz, że wegetarianie są przewrażliwieni, a jedzenie mięsa można obronić, stanowi ona fascynujące intelektualne wyzwanie.
Porozmawiajmy o jedzeniu zwierząt
Etyka wegetarianizmu
Tytuł oryginalny: Dialogues on Ethical Vegetarianism
- Wydanie: Warszawa, 1, 2020
- Autor: Michael Huemer
- Tłumacz: Włodzimierz Gogłoza
- Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
- ISBN: 9788301210182
- EAN: 9788301210182
- Liczba stron: 184
Spis treści
Przedmowa 9
Wstęp 13
Moja droga do weganizmu 13
Cele i odbiorcy 17
Podziękowania 21
Dzień 1. Argumenty dotyczące cierpienia, inteligencji i ryzyka
- Wegetarianizm jako stanowisko etyczne 24
- Argumenty na rzecz wegetarianizmu: kwestia bólu i cierpienia 26
- Argumenty za jedzeniem mięsa: kwestia inteligencji 29
- Całkowita ilość bólu powodowanego przez chów przemysłowy 33
- Błędy poznawcze wegetarian i osób jedzących mięso 37
- Kwestia inteligencji i skali bólu 38
- Kwestia ludzi niepełnosprawnych intelektualnie 41
- Kwestia niepewności etycznej 43
- Przywiązywanie wagi do życia zwierząt i ludzi 49
Dzień 2. Kolejne argumenty za jedzeniem mięsa
- Podsumowanie argumentów z poprzedniej rozmowy 53
- Możliwość humanitarnego pozyskiwania mięsa 55
- Czy klienci są odpowiedzialni za praktyki przemysłu mięsnego? 55
- Czy decyzje jednej osoby mogą mieć wpływ na przemysł mięsny 58
- W jaki sposób przemysł reaguje na spadek popytu 61
- Zwierzęta hodowlane żyją tylko dlatego, że ludzie jedzą mięso 63
- Utylitarystyczne i nieutylitarystyczne argumenty przeciwko jedzeniu mięsa 64
- Czy zwierzęta czują ból? 67
- Zwierzęta zjadają się nawzajem, dlaczego więc my nie możemy ich jeść? 69
- Wolna wola i sprawczość moralna 70
- Czy powinniśmy powstrzymać zwierzęta przed zabijaniem się nawzajem? 71
- Czy prawa implikują obowiązki? 71
- Czy moralność chroni tych, którzy nie są w stanie zrozumieć jej zasad? 72
- Etyka jako wynik umowy społecznej 73
- Czy spożywanie mięsa jest naturalne? 74
- Czy zwierzęta nie mają duszy? 77
- Czy Biblia uzasadnia jedzenie mięsa? 78
- Ocenianie osób jedzących mięso 80
Dzień 3. Świadomość i racjonalne przekonania
- Teoria stopni świadomości 83
- Lepiej być ostrożnym 86
- Używanie terminu „tortury” 88
- Dlaczego mielibyśmy przyznawać priorytet kwestii poprawy dobrostanu zwierząt? 88
- Czy chów przemysłowy jest największym problemem, z jakim zmaga się nasz świat? 89
- O odrzucaniu poglądów, które wydają się „szalone” 92
- Czym etyka różni się od matematyki i nauki 94
- Dlaczego postulaty obrońców zwierząt wydają się „szalone”? 95
- Kwestionowanie empirycznych założeń wegetarian 98
- Kwestionowanie etycznych założeń wegetarian 98
- Błędy poznawcze przemawiające za jedzeniem mięsa 99
- Tendencja do opowiadania się za status quo 100
- Szowinizm gatunkowy 101
- Społeczny dowód słuszności 103
- Kierowanie się własnym interesem 103
- Empatia i heurystyka afektu 104
- Problem z intuicjami dotyczącymi dużych liczb 106
- Empatia i psychopatia 109
- Unikanie dogmatyzmu 112
- Warto zachować ostrożność 113
Dzień 4. Wegańskie życie, abstrakcyjna teoria i moralna motywacja
- Poszukiwanie dobrych wegańskich potraw 117
- Powstrzymywanie się od jedzenia jajek i produktów mlecznych 118
- Zjadanie małży 119
- Wartość życia 119
- Dlaczego możemy zjadać rośliny? 120
- Zabijanie owadów 122
- Czy wegetarianie są hipokrytami? 123
- Nieświadomy szowinizm gatunkowy 124
- Czy owady czują? 125
- Mięso z wolnego wybiegu i certyfikowanych hodowli o wysokim dobrostanie 126
- Prawa zwierząt 127
- Debata nad właściwą teorią etyczną 129
- Czy istnieją obiektywne wartości? 130
- Moralny sceptycyzm 132
- Dlaczego filozofowie nie powinni zasiadać na ławie przysięgłych 132
- Czy rezygnacja z mięsa nie jest „zbyt trudna”? 135
- Czy jesteśmy zbyt samolubni, by zrezygnować z mięsa? 139
- Konformizm społeczny i egzekwowanie norm moralnych 139
- Czy weganie nie są za bardzo czepialscy? 142
- Jak osoby jedzące mięso reagują na wegan 142
- Dlaczego powinno się promować weganizm wśród osób jedzących mięso? 143
- Jak bardzo złe jest jedzenie mięsa? 146
- Porównywanie osób jedzących mięso do nazistów 148
Posłowie 151
Opisowa bibliografia 161
- Fizyka i światopogląd. XX Ogólnopolska Konferencja Filozofii Fizyki. Program. ONLINE - 23 października 2024
- Wprowadzenie do fizyki dla filozofów – Tomasz Bigaj - 23 października 2024
- Nauka a społeczeństwo. Paradygmat personalistyczny – Agnieszka Lekka-Kowalik - 22 października 2024